Agroecologia e os desafios da agricultura familiar no extremo sul da Bahia

análise a partir das feiras locais

Authors

  • Tarciso Breno Melo Calixto Universidade Federal do Sul da Bahia
  • Frederico Monteiro Neves Universidade Federal do Sul da Bahia
  • Dirceu Benincá Universidade Federal do Sul da Bahia

Keywords:

sustentabilidade, direito à terra, economia solidária, políticas públicas

Abstract

Family farming is the one that produces most of the food that goes to the table of the Brazilian population nowadays. After a long process of struggle, linked mainly to the Landless Workers' Movement (MST), for the right to land, many rural workers were given a space to develop their activities and to make a living. Despite this major step, other measures are needed to ensure that family farming is sustainable. This study seeks to approach family farming in fairs in the extreme south of Bahia, analyzing the concepts of agroecology and sustainability applied to the reality of these farmers. It seeks to understand the main difficulties faced by family farmers, the advances that have already occurred and the possible solutions to the current demands.

Author Biographies

Tarciso Breno Melo Calixto, Universidade Federal do Sul da Bahia

Discente do Bacharelado Interdisciplinar em Saúde da Universidade Federal do Sul da Bahia.

Frederico Monteiro Neves, Universidade Federal do Sul da Bahia

Doutor em Meio Ambiente e Desenvolvimento. Professor da Universidade Federal do Sul da Bahia (UFSB), Campus Paulo Freire - Teixeira de Freitas (BA) – Brasil.

Dirceu Benincá, Universidade Federal do Sul da Bahia

Doutor em Ciências Sociais com pós-doutoramento em Educação. Professor da Universidade Federal do Sul da Bahia (UFSB), Campus Paulo Freire - Teixeira de Freitas (BA) – Brasil.

Published

2020-07-10

Issue

Section

CBA - Economias dos Sistemas Agroalimentares de Base Agroecológica